Tekst:
zadana veličina

EURO 2016. – 10 ZANIMLJIVOSTI

Rubrika: RaznoZanimljivi Članci

euro2016-post1

Za ljubitelje nogometa i sve one koji prate EURO, spremili smo 10 zanimljivosti koje su vezane za ovogodišnje natjecanje u francuskoj:

1. Najmlađi nogometaš na europskom prvenstvu EURO 2016.

Supertalentirani Markus Rašford, napadač Manchester United-a i engleske reprezentacije, najmlađi je igrač prvenstva. On ima nepunih 19 godina i tek jednu sezonu ozbiljnog, profesionalnog nogometnog iskustva. Zato su se mnogi i začudili kada su ugledali njegovo ime na listi Roja Hodžsona. Legedarni Endi Kol je čak poručio i da je to velika greška, no izbornik očigledno ima povjerenja u mladog “golgetera”.

2. Najstariji sudionik europskog prvenstva EURO 2016.

Mađarski golman Gabor Kiraly, kao i čuvar mreže Republike Irske Shay Given jedina su dva 40-godišnjaka koja će igrati u francuskoj. Štoviše, oni će biti prvi u povijesti koji će nastupiti na završnom turniru a da su “zagazili u 50-e”. Kiralji je rođen 1. travnja 1976., a Given je mlađi 19 dana. Da podsjetimo, Njemac Lotar Mateus (39 godina i 91 dan) je do sada bio najstariji igrač koji je nastupao na EP.

3. Tko ima najmlađu ekipu?

Sa prosjekom starosti igrača od 25 godina i 208 dana, Engleska ima najmlađu ekipu EURO-a 2016. Roj Hodžson je pružio šansu Rašvordu, Dajeru, Aliju, Stounsu, Barkliju, Klajnu…

4. Tko ima najstariji tim?

Martin O Nil se ovoga puta odlučio za iskusne, provjerene snage, tako da će Republika Irska sa prosjekom od 29 godina i 139 dana biti najstarija ekipa na prvenstvu. Irci imaju čak 11 igrača starijih od 30 godina, a trojica imaju i više od 100 nastupa u nacionalnom timu – Robin Kin, Šaj Given i Džon O’Šej.

5. Najviši i najniži igrač na europskom nogometnom prvenstvu

Kostel Pantilimon, golman rumunjske reprezentacije, visok je 203 centimetra, i nitko ne može da mu parira u tom segmentu. S druge strane, najniži igrač je Lorenco Insinje, krilni napadač talijanske reprezenacije. Nogometaš Napolija ima 163 centimetra, 40 manje od Pantilimona.

6. Najviša i najniža ekipa na EURO 2016.

Najviši u prosjeku su Šveđani sa 186 centimetara, pa je jasno da će prekidi biti njihovo najjače oružje. Najniži tim su, naravno, aktualni prvaci španjolske, čiji je prosječni igrač visok 180 centimetara, ali prosjek izvlače Pique, Buskets i golman De Gea.

7. Čiji je tim najteži a čiji najlakši na europskom prvenstvu?

Ne djeluju kao “debeljuce”, ali titulu najteže momčadi imaju Njemci. Prosječna težina igrača “Elfa” je 80,30 kilograma. Nasuprot njima, najlakši tim ima Turska, prosječno 74,29 kilogrma po igraču.

8. Koji igrač najviše znači svom timu?

Svaka reprezentacija ima nekog tko je nezamjenjiv, ali Wales naprosto ne može bez Gereta Bejla. Krilni napadač Real Madrida postigao je 11 od 18 golova, dakle 64 posto, a pritom nema potrebe da govorimo o utjecaju koji ima na igru cijelokupnog tima. Njemu uz rame je Zlatan Ibrahimović, koji je postigao 11 od 19 golova ove skandinavske reprezentacije u kvalifikacijama.

9. Tko je najbolji strijelac europskih prvenstava?

Titulu najboljeg strijelca i dalje drži Mišel Platini. Francuz je, za one mlađe koji se ne sjećaju, na prvenstvu 1984. godine postigao čak devet golova, što je i dalje teško dostižan rekord… Ne zaboravite da čak nije ni bio napadač, već “plejmejker”. Najbliži tome da preuzmu vrh liste strijelaca trenutno su Zlatan Ibrahimović i Cristiano Ronaldo. Oni trenutno imaju po šest golova, ali su do njih došli na tri europska prvenstva.

10. Koliko košta najskuplja, a koliko najjeftinija karta za EURO 2016.?

Za europsko prvenstvo u francuskoj 2016., ukupno se u ponudi našlo 2.500.000 karata. Najjeftinija ulaznica za jednu utakmicu, i to samo za pojedine u grupnoj fazi je 25 eura, a najskuplja, naravno za finale, iznosi 895 eura.

UEFA EURO 2016.

UEFA EURO 2016.

#CRO

blic.sport, lajkeri


JOŠ ZANIMLJIVOSTI


Idi na vrh stranice
Lajkeri.com © 2014-2017.

EURO 2016. – 10 ZANIMLJIVOSTI